ЕВРОПСКЕ ПАРЕ ЗА УРЕЂЕЊЕ «БУБЊА»
18.08.2011

Градска општина Палилула и бугарска Бобов Дол за заједнички пројекат развоја културног туризма на својим подручјима добиле су из фондова Европске уније више од пола милиона евра. Српској страни припада 179.353 евра, док ће остатак новца добити Бобов Дол, који је и носилац пројекта. Захваљујући овим парама најзад ће комплетно бити сређен спомен-парк „Бубањ", стратиште из Другог светског рата на којем је стрељано више од десет хиљада родољуба. Спомен-парк је изграђен и отворен 1963. године, а 1979. је проглашен културним добром од изузетног значаја. Међутим, три песнице, рад хрватског вајара Ивана Сабовића, због неодржавања су у лошем стању, а томе су допринели и бројни графити које су исписали нишки хулигани. Амфитеатар је потпуно руиниран, приступне стазе су оштећене, комплекс је затрпан смећем, а споменик је у мраку јер је јавна расвета у квару.

Бугари ће свој део новца употребити за сређивање свог градског парка. И у једном и у другом парку ће овим новцем, између осталог, бити изграђене и позорнице на којима ће, ради развоја културног туризма, наступати културно-уметничка друштва из Србије и Бугарске.

Председник општине Палилула Игор Новаковић истиче да су захваљујући пројектима успели да ове године обезбеде још један општински буџет. „Наш буџет је око 80 милиона динара, а успели смо да преко пројеката обезбедимо још толико - рекао је Новаковић.

Игор Новаковић, председник општине Палилула, истиче да је веома задовољан што је најзад нађено решење за уређење спомен-парка „Бубањ". „Годинама покушавамо да ово место уредимо, али због недостатка новца то нисмо могли да доведемо до краја јер је реч о великој површини од 60 хектара. Захваљујући ИПА програму, општина Палилула и Бобов Дол успели су да обезбеде новац за уређење својих паркова, с намером да развију културни туризам - казао је Новаковић на заједничкој конференцији за новинаре српско-бугарских партнера. До краја године планирано је прибављање тендерске документације, а почетак радова се очекује на пролеће следеће године. „Планирамо да средимо постојећи амфитеатар, затим да изградимо још два мања, као и четири платоа. Такође, биће обновљене и приступне стазе, као и јавна расвета - најављује Новаковић.

Председница општине Бобов Дол Грети Алексова каже да су ови радови предуслов за размену културних садржаја две општине. „Наше две општине су веома блиске јер имамо исте проблеме, али и сличну визију за њихово решавање. Из тог разлога одлучили смо да заједнички урадимо пројекат чији је циљ развој културног туризма у прекограничном региону. Наш део новца употребићемо за сређивање градског парка површине 140 хектара који ћемо обогатити разноврсним садржајима - најавила је Алексова.

Општина Палилула са Бобовим Долом реализује још један пројекат такође новцем Европске уније, али ни Алексова ни Новаковић за сада нису хтели да изнесу његове детаље.

 „За две недеље саопштићемо на чему још радимо. Оно што за сада могу да кажем јесте да се у Палилули сада реализује пет европских пројеката. Осим овог са Бобовим Долом, имамо пројекте и са бугарским градовима Ботевград и Ћустендил и још два које реализујемо захваљујући данском програму за локални развој ЛЕДИБ. У питању су разноврсни програми од културе, преко инфраструктуре, до социјалне заштите, а све у циљу да се побољшају услови живота и рада наших суграђана - наглашава Новаковић.